Een échte legende is heengegaan

0
1091

Louis Vlamings, voor altijd de eerste prins en grondlegger van carnaval in Strienestad.

Op de eerbiedwaardige leeftijd van 96 jaar is, in zijn woonplaats Dongen, Louis Vlamings overleden. In Steenbergen staat hij voor altijd te boek als Prins Strienius I en één van de belangrijkste grondleggers van het carnavalsfeest zoals we dat in Strienestad sinds 1961 officieel vieren.

De Stichting Karnaval Steenbergen laat weten bedroefd te zijn met het verlies en heeft de familie haar medeleven betuigd. ,,We zijn tegelijkertijd erg dankbaar voor alles wat Louis heeft gedaan om carnaval in ’t gèèfste plekske aon de Vliet op poten te zetten.”
Hoewel Louis Vlamings in 1963 al – voor de liefde en het werk – naar Dongen verhuisde, is hij Steenbergen zeker nooit vergeten. Elk jaar met carnaval viel er nog een brief van de eerste prins bij de SKS in de bus, waarin hij zijn opvolgers en alle bietboeren en meerminnen een leutige carnaval toewenste.

Laatste optreden

Bij het 44-jarig bestaan in 2004 plantte hij bovendien een boom op het naar hem vernoemde Strieniusplein en mocht hij nog één keer de stadssleutel in ontvangst nemen, op het bordes van het oude stadhuis. Bij het 55-jarig bestaan in 2015 stond hij voor de laatste keer in het middelpunt van de belangstelling, op het podium bij het Matineej Jubileej, met een groot aantal voormalige gevolgleden.
Onder wie ook de eerste nar van Strienestad, Frans La Fors, die toevalligerwijs kort geleden kwam te overlijden.


Louis Vlamings was de zoon van een elektricien. Zijn broer Tonny Vlamings zette de winkel van de familie, die vroeger nog in het “Napoleonhuis” was gevestigd, voort in de Kaaistraat. Broer Harry tekende, letterlijk en figuurlijk, voor de eerste carnavalsuitingen zoals posters en insignes. Louis zette in de tweede helft van de jaren ’50 zijn beste beentje al voor om carnaval hier officieel van de grond te
tillen en zo de jeugd in Steenbergen te houden. Om carnaval te kunnen vieren, kon je destijds in de buurt vrijwel uitsluitend in Bergen op Zoom terecht.

Kinderoptocht

Als lid van de Katholieke Jonge Middenstands Vereniging wist Louis deze organisatie te motiveren om het initiatief te nemen. Het eerste echte wapenfeit betrof een uiterst succesvolle kinderoptocht. ,,Het was maar goed dat ik bij “Torrekes” genoeg snoep had ingekocht voor de deelnemertjes,” vertelde hij later, met onveranderd een glinstering in zijn ogen. Snel hierna volgde het Snorrebal, waarbij Louis oorspronkelijk zijn intrede maakte als Prins Snorius I. En uiteindelijk in 1961 de eerste intocht, met Prins Strienius I (door Louis zelf trouwens geschreven als Strinius), nar Frans La Fors en de Sasdweilers.

Trots als een pauw

Het verbaasde Louis in positieve zin dat de tradities, die zij toen hebben ingevoerd, de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Uit de beginjaren van het Steenbergse carnaval dateren bijvoorbeeld al de Deftige Flodder, Jan Oorlog en de Mussenkoning. Het maakte hem, terecht, zo trots als een pauw en dat viel hem beslist aan te zien op het Matineej Jubileej. Met Louis Vlamings is voor Strienestad een echte legende is heengegaan, maar hij zal nooit worden vergeten.

Zo’n goeie ’ebbe wij nog niet gehad!